טראומת מלחמה ונגזרותיה עבור תפיסות וחוויות גופניות

ד"ר נגה צור והדוקטורנטית עדה טלמון מביה"ס לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל, מובילות מחקר חדש המבקש לבחון את הטראומה שהגיעה עקב אירועי ה-7 באוקטובר וכיצד היא באה לידי ביטוי רגשית, גופנית ובמערכות יחסים של א.נשים.

06 מאי 2024
קבוצת המחקר, ביה"ס לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל
קבוצת המחקר, ביה"ס לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל

    

ד"ר נגה צור                                               

עדה טלמון, דוקטורנטית

ד"ר נגה צור והדוקטורנטית עדה טלמון מביה"ס לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל, באוניברסיטת תל אביב, מובילות מחקר חדש המבקש לבחון את הטראומה שהגיעה עקב אירועי ה-7 באוקטובר ומהמלחמה שפרצה בעקבות וכיצד היא באה לידי ביטוי רגשית, גופנית ובמערכות יחסים של א.נשים.

 

המחקר בודק שני סוגים של אוכלוסיות. קבוצה אחת היא אוכלוסייה אשר השתתפה בעבר במחקר דיאדי של הורים וילדים בוגרים לפני אירועי ה-7 באוקטובר.  "בעוד שלרוב טראומה נחקרת לאחר החשיפה לאירוע טראומטי, כאן יכולנו להשוות בין ה'לפני' ל'אחרי/במהלך' הטראומה, ולכן נוצרה הזדמנות לחקור את ההשפעה של טראומה במהלך התרחשותה, ולא רק בדיעבד." מסבירה עדה טלמון.

 

קבוצה זו נבדקת שוב בימים אלה, כדי להבין כיצד המלחמה משפיעה על חוויות נפשיות, גופניות, אמפתיה גופנית, דפוסי התקשרות, אוריינטציה כלפי תחושות גופניות והיסטוריה קודמת של טראומה, בקרב הורים וילדיהם הבוגרים – דברים שנבחנו כבר במסגרת המחקר הקודם טרום ה-7 באוקטובר. בכוונתן גם לקיים נקודת מדידה נוספת של אחרי המלחמה כשתסתיים.

 

במקביל, מנהלות החוקרות מחקר נרחב על האוכלוסייה הכללית מכיוון שללא ספק כלל האוכלוסייה עברה ועוברת חוויה טראומטית בעקבות ה-7 באוקטובר והמלחמה. "בעזרת קבוצת מחקר שכוללת סטודנטיות לתואר שני מבית הספר, בנינו שאלון שבוחן את רמות החשיפה לאירועי המלחמה, כגון: חשיפה לחדשות, סרטונים, אזעקות, היכרות עם מישהו שהיה קורבן ל-7 באוקטובר וכו', ומעניין אותנו לראות כיצד זה קשור לחוויה הנפשית, הגופנית ועל מערכות היחסים עם אחרים," מוסיפה ד"ר נגה צור. בימים אלה קבוצת המחקר כותבת מאמר על האופן שבו חשיפה לטראומת המלחמה קשורה למערכות יחסים, תגובות חרדה אקוטיות, וסומטיזציה. הן מתעניינות כיצד "טראומת בגידה" (לדוגמה התעללות והזנחה בילדות), ותחושת בגידה מוסדית מתערבות וקשורות בסימפטומים של א.נשים. משתנים נוספים שנבחנים בשיתוף פעולה עם ד"ר ליה לוין, מביה"ס לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל,  הם סביב הנושא של היחסים מול השלטון, המוסדות החברתיים ו"האחר" – או מה שנתפס כאויב.

 

המחקר המקורי שנעשה לפני ובזמן המלחמה הנוכחית יוצא דופן בנוף של בית הספר מכיוון שהוא כולל גם מדידות פיזיולוגיות דיאדיות, כמו תפיסות כאב ושינויים בקצב הלב, על מנת להבין כיצד טראומה קשורה בחוויות גופניות ומערכות היחסים שמתגבשות לאחר מכן.

 

מחקר זה מייצר הבנה חדשה על האופן בו משבר לאומי משפיע על אנשים, לא רק ברמה הנפשית אלא גם ברמה הפיזית והחברתית, ותוצאותיו יוכלו לסייע בפיתוח התערבויות מותאמות לצרכים שעולים במהלך ואחרי טראומה מסוגים שונים.

 

 

 

כתבה מאת: גלית הרצברג

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>